Bekijk je eigen topicsBekijk je eigen berichten

Waarom we Svetlana Alexijevitsj moeten lezen

Waarom we Svetlana Alexijevitsj moeten lezen

Berichtdoor jasmin » do 08 okt 2015, 20:13

Waarom we Svetlana Alexijevitsj moeten lezen

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

Svetlana Alexijevitsj in Minsk, nadat ze gehoord heeft dat ze de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gewonnen. Foto Sergei Grits/AP/HH

Franka Hummels
Deel dit artikel

Voor haar boek over Tsjernobyl putte Franka Hummels veel inspiratie uit het werk van Svetlana Alexijeva, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur. Een kleine ode aan de vrouw die vertelt hoe mensen de geschiedenis beleven.

Zelfmoord, oorlogstrauma’s of een kernramp vlijmscherp weergeven in een sprookjesachtige sfeer. Svetlana Aleksijevitsj, de Nobelprijswinnaar van dit jaar, krijgt het voor elkaar.

De Wit-Russische is in de eerste plaats journaliste. Ze jaagt op verhalen die niemand anders opschrijft, en die anders met de tijd zouden vervliegen. De verhalen van gewone mensen, niet de mensen die grote gebeurtenissen veroorzaken, maar die er door getroffen worden: een soldaat uit het Tsjernobylgebied die zijn helm weggeeft aan een kind dat later een hersentumor krijgt. Een natuurkundige, die weet dat het echt mis is, maar niemand daarvan kan overtuigen.

Daarmee doet ze iets unieks. In Wit-Rusland is ‘journalistiek’ keiharde verslaggeving: een interview met de minister en cijfers over de omvang van de aardappeloogst dit jaar. De kleine geschiedenissen, die in synthese het échte verhaal vormen, komen alleen bij haar aan bod.

Maar dat is niet haar enige verdienste. Het lukt haar ook nog die taaie onderwerpen zo op te schrijven dat ze mooi zijn, werkelijk mooi. Haar werk is melodisch. Sommige passages worden traag verteld, met veel details en beschrijvingen. Zo kan ze zelfs van een rampplek een geloofwaardige idylle maken. Maar net als je door alle voorgeschotelde lentebloesems dreigt weg te mijmeren, krijg je een forse stomp in je maag. Dan volgen er enkele alinea’s die haast staccato zijn, en waarvan in elke zin de hel huist.

Ze blijft in haar beschrijvingen heel dicht bij wat haar door de mensen die ze sprak is aangereikt, waardoor haar taal vaak dromerig en origineel is. Ze laat haar tijd- en landgenoten bovendien beseffen wat er zo bijzonder is aan hun alledaagse verhalen.

Toch kennen haar landgenoten haar nauwelijks. Zoveel vasthoudendheid wordt door het dictatoriale regime niet op prijs gesteld. En aandacht voor het leed in eigen land is al helemaal ongewenst. Jarenlang leefde Aleksijevitsj in ballingschap, omdat haar in eigen land het werk onmogelijk werd gemaakt.

Voor oud-Sovjetburgers die haar boeken wel lezen is ze ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld haar laatste boek, in het Nederlands vertaald als ‘Het einde van de Rode Mens’, dat laat zien hoe de Sovjet-Unie mensen heeft gevormd en in hen nog steeds doorleeft. Juist door dat boek begrijpen mensen de roerige tijden in hun regio beter. Die gidsfunctie kan Aleksijevitsj ook voor mensen in ‘het Westen’ hebben. Op een heel liefdevolle manier laat ze zien dat de ‘rode mens’ écht anders denkt dan wij. Zulk inzicht is wezenlijk om ook maar iets van Poetins wereld te snappen.

Lees meer: http://www.vn.nl/waarom-we-svetlana-ale ... ten-lezen/
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15049
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Delen op:

Delen op Facebook Facebook Delen op Twitter Twitter

Re: Waarom we Svetlana Alexijevitsj moeten lezen

Berichtdoor Mona » zo 14 jan 2018, 19:11

Ik ben wat oude mail aan het ruimen en kwam dit bericht tegen.
Als iemand dat boek hebben wil dan kan ik het wel doormailen als eBoek.
Dan graag een pb'tje met je mailadres :heart49
Avatar gebruiker
Mona
Lightworker
Lightworker
 
Berichten: 220
Geregistreerd: wo 21 sep 2011, 16:26


Keer terug naar Boekenplank

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast