Zelf tuinkruiden kweken: tijm, rozemarijn, koriander

Posted in Gezondheid, Groen Bewustzijn on 6 april 2018 – 00:14
Post a comment

Zelf tuinkruiden kweken: tijm, rozemarijn, koriander

rozemarijn

Het makkelijkste advies is voor rozemarijn: gewoon kopen in een pot voor 2 euro of zo. Het zaaien van rozemarijn is voor masochisten… veel aandacht, nauwelijks resultaat. En mocht je zaad aanslaan… het duurt toch vrij lang voordat je zo’n mooi bossig struikje hebt. Het lukt niet, of het gaat takke-takke langzaam.

Afbeelding

Wat je wel kan doen is rozemarijn stekken. Dan knip of snij je geen stukje van de moederplant, maar je neemt een hielstekje. Je scheurt als het ware het topje in zijn oksel los van het houtige stammetje. Dit stukje zet je in potgrond. Warm en vochtig houden, en geduld… en mogelijk slaat het stekje aan, en dan groeit het zelfstandig uit tot een nieuwe plant.

Afbeelding

Rozemarijn wil geen natte voeten, wil het liefst buiten staan, arme, kalkrijke grond (dus veel water en mest zijn funest)

tijm

Tijm is direct aan te raden om snel te gaan zaaien. Het kiemt vlot, groeit ook vlot, al is het niet te vergelijken met de snelheid van basilicum.
AfbeeldingHet mooiste is buiten, omdat het een meerjarige plant is en planten die buiten opgroeien zich toch steviger ontwikkelen. Een struik bloeiende tijm is ook zo mooi om te zien! Net als rozemarijn verlangt tijm een droge, kalkrijke grond. Als je bijvoorbeeld een kruidenspiraal in je tuin zou maken, zet je deze planten hoog en zonnig, met kalkrijke grond. In de winter moet je de plant (eigenlijk een mini-heestertje) beschermen tegen felle vorst, alhoewel wintertijm wel tegen kou kan. Het is een meerjarige plant immers.
Tijm kan je ook heel goed drogen en bewaren. Je kan heel simpel een siroop koken, en die bewaren voor tijden van hoest.

koriander

Bladkoriander kan je ook erg makkelijk binnen zaaien. Net als bij basilicum: 1 potje van dit kruid is direct op als je bijvoorbeeld een curry of een soep maakt.

AfbeeldingAls je de zaadjes uit je keukenkastje gaat zaaien, krijg je een ander soort koriander dat snel in bloei schiet en veel zaad produceert. Dat kan je beter buiten zaaien dus, eventueel in hetzelfde geultje als je wortelzaad. De combinatie wortel/koriander zorgt er namelijk voor dat de wortelvlieg de wortelplantjes niet kan vinden door de geurverwarring.

Omdat we met de koriander niet de intentie hebben om het plantje volwassen te laten worden, kunnen ze in de loop van de zomer steeds koriander bijzaaien in potten. De koriander wil warm en zonnig, maar te felle zon is fataal. Het zaad ontkiemt tussen 2 a 3 weken, ook afhankelijk van de temperatuur. Koriander houdt ook niet van natte voeten.

Het drogen van korianderblaadjes is niet zo’n succes, omdat je de specifieke smaak verliest bij het drogen. Je kan koriander wel invriezen, of een soort pesto van maken: de puree onder een laagje olie bewaren). De zaadjes zijn natuurlijk prima te drogen, dat spreekt.

 Jasmin


This entry was written by Jasmin, filed under Gezondheid, Groen Bewustzijn and tagged , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam