Zelf tuinkruiden kweken: Basilicum

Posted in Gezondheid, Groen Bewustzijn on 5 april 2018 – 23:54
Post a comment

 

Een hele makkelijke plant om zelf te kweken is de basilicum
Eigenlijk te makkelijk voor woorden, maar voor mensen die altijd hun potje kruiden bij de buurtsuper halen, is het misschien handig om een paar stappen uit te leggen.

 

Om te beginnen moet je ervan uitgaan dat je kweekt om op te eten. Het is in mijn eigen ogen niet raadzaam om een te mooie pot te kiezen, want al heel snel ga je knippen, en dan ziet het plantje er totaal niet meer decoratief verantwoord uit. Om diezelfde reden moet je ook meerdere potten inzaaien. Anders ga je gehecht raken aan je resultaat en vind je het na al die zorg en aandacht die je gaf, te vreselijk om je schaar erin te zetten. Maar juist het op tijd de schaar erin zetten, dwingt de plant tot vertakken, en zo krijg je al doende een steeds bossigere pot met basilicum. Je moet wel dus.
Een zaadje levert 1 plant. Als je een losse plant in een losse pot zou zetten, dan krijg je een mooie ontwikkeling te zien van de plant. Op een gegeven moment gaat de steel verhouten, en schiet de plant in bloei… prachtig!!! Maar niet voor keukengebruik.
Wij willen basilicum voor de pesto of voor in de salade. Dan kan je het beste een ruime pot vullen met potgrond (zaai en stekgrond hoeft niet per se, want ze ontkiemen toch wel). Je zaait licht in, dekt de pot af met wat doorzichtig keuken folie en zorgt dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt nat. In het beginstadium geef je water met een plantenspuit (vernevelaar). Binnen een week, afhankelijk van de temperatuur zie je al leven komen.

Oogstspreiding

Ik heb twee truukjes voor de spreiding van de oogst, omdat je eigenlijk voortdurend toegang wilt hebben tot verse basilicum deze zomer. Je kan nog 1 keer extra in dezelfde pot bijzaaien, nadat de eerst ronde basilicumplantjes al lang en breed aan het ontwikkelen zijn. Dan krijg je dus 2 ‘generaties’ in dezelfde pot (vandaar dat ik zei om de eerste keer licht in te zaaien, want dan is er nog wat ruimte voor de tweede zaaironde).

 

Rechts en links zijn tegelijk gezaaid, links heeft kouder gestaan, rechts heeft tweede zaaironde erbij gekregen

Een ander truukje is om diverse bloempotten tegelijkertijd in te zaaien, maar daarna te gaan spelen met temperatuur. Bij basilicum (en ook bij sla bijvoorbeeld) gaat dit heel goed. Een hogere temperatuur geeft een snelle groei, een lagere temperatuur geeft een langzame groei. Je zet dan één pot lekker warm boven de centrale verwarming in de vensterbank, en de andere potten in de vensterbank van een onverwarmde kamer en elke keer als je denkt dat het tijd wordt voor versnelling, haal je er een naar de warmte toe.
Er is één ding waar basilicum totaal niet van houdt: tocht of plotselinge kou. Dan is de plant snel dood of ziek. Als je in de supermarkt een potje koopt: direct verpotten en op een tochtvrij plekje zetten.

Knippen

Het knippen doe je nooit onderaan de steel, maar net boven een stel bladeren. Dit knooppunt gaat daarna namelijk vertakken, zodat je nogmaals de basilicum kunt oogsten.

Verslavend

Basilicum is heel verslavend. Ik heb wel meer dan twaalf soorten basilicum uitgeprobeerd (maar er zijn nog véél meer soorten), maar mijn toppertjes zijn de simpele Genovese (de standaard basilicum), de simpele rode basilicum, en de citroenbasilicum. Van de exotische varianten sprong de Green Ruffles er uit vanwege smaak, en de Siam Queen vanwege het decoratieve aspect. In mijn toko-tijd hield ik erg van de Thaise basilicum (import), maar hoewel het niet hetzelfde is, gebruik in nu de citroenbasilicum voor hetzelfde effect. Als ik de ruimte had zou ik me helemaal gooien op basilicum kweken, alleen al voor de fun.

 

 

 Jasmin


This entry was written by Jasmin, filed under Gezondheid, Groen Bewustzijn and tagged , , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam