Wortelchakra

Posted in Gezondheid, Hooggevoeligheid, Spiritualiteit on 1 maart 2018 – 17:18
Post a comment

vrouw yoga wortelchakra Wortelchakra vrouw yoga wortelchakra

 

Onder aan je ruggenwervel zit je stuitje, een klein staartbeentje. Je wortelchakra zit eronder, net boven je sluitspier. Het is het eerste grote energiecentrum (chakra) van je lichaam. De energiecentra van je lichaam reguleren de energieën van je lichaam zelf en zijn tegelijkertijd een soort transformatoren voor de inkomende en uitgaande energieën. Het lichaam heeft zeven grote chakra’s en daarnaast nog heel veel kleinere chakra’s.

functie van wortelchakra

Dit eerste chakra is de basis voor de hoger gelegen chakra’s, die allemaal in contact met elkaar staan. Het maakt verbinding met de Aarde en de fysieke wereld. Als dit chakra goed werkt en in evenwicht is, voel je je stabiel, in balans, rustig, veilig en geaard.

Als je spiritueel aan jezelf wilt gaan werken, moet je eigenlijk beginnen met je eerste chakra, want dat is de fundering voor de rest.

hoe merk je dat je wortelchakra uit balans is?

Je bent rusteloos, snel afgeleid. Je hebt gevoelens van onzekerheid en angst. Om dit te compenseren kan je je toevlucht nemen tot ‘troostvoer’ (comfort food) wat kan leiden tot overgewicht. Daar kan je op bewust niveau niet veel aan doen, want je lichaam zoekt een compensatie-oplossing voor het gebrek aan aarding. Je kan heel erg in je hoofd zitten en veel hoofdpijn en migraine hebben. Dit betekent zowel dat de chakra’s in je hoofd overbelast zijn, maar ook dat je wortelchakra niet in staat is te blanceren door het teveel aan energie weg te laten vloeien naar de Aarde. Als dit chakra niet goed werkt, heb je een slechte gezondheid in het algemeen, want de levensenergie kan niet goed doorstromen. Je kan er ook chaotisch door worden en je aardse ‘verplichtingen’ door verzaken.

Als je wortelchakra overactief is dan is de balans ook weg en geef je de materiële zaken in de wereld een te grote rol. Hebben, graaien, bezitten en niet meer loslaten. Geldings- en overlevingsdrang die anderen opzij duwt.

figuur wortelchakraEen goede gronding betekent ook dat je je eigen bestaansrecht niet in twijfel trekt. Het is niet eens een discussie. Je Bent, net zo goed als de rest van de wereld Is, constant in beweging. Je hebt niet voortdurend erkenning nodig van buitenaf om jezelf waarde te geven. Je gaat je eigen weg en mocht er kritiek zijn op je handelen, dan bekijk je per keer of je jezelf moet bijstellen of dat je je er niets van aan moet trekken. Kritiek ervaar je niet als een aanval op je innerlijk.

De ‘zweverigheid’ waarmee spiritualiteit vaak mee geassocieerd wordt, is eigenlijk een gebrek aan gronding, een niet goed functionerend wortelchakra. Ik ben het er niet mee eens dat spiritualiteit een exclusief zweverig iets zou zijn (ik ben van nature al een erg ‘aards’ type), maar ik zie het wel bij sommige mensen gebeuren. Veel hooggevoelige mensen hebben overactieve hoger gelegen chakra’s en verwaarlozen bewust of onbewust de lager gelegen chakra’s. Het is belangrijk dat je hele energetische systeem meedoet. Eén losse chakra in balans brengen is niet genoeg  in het belang van je eigen lichamelijke en geestelijke welzijn.

in balans brengen van je wortelchakra

In beweging komen is essentieel voor je relatie met je eerste chakra. Dit betekent op regelmatige basis sporten, wandelen, tuinieren.  De beoefening van yoga of tai chi is aan te raden. In het artikel EHBAP, eerste hulp bij aardings problemen  kan je 10 tips lezen om te aarden, wat eigenlijk een ander woord is voor het in balans brengen van je eerste chakra.

Rood is de kleur die bij dit chakra hoort. Dus een beetje meer rood in je leefomgeving kan je ook overwegen. Een aantal jaren geleden vroeg ik me af waarom ik zoveel (donker)rood in mijn huis had: zitbanken, vloerkleed, grote kast, kussens. Rood stond naar mijn idee voor agressie, maar ik voelde (en voel) me er juist geborgen en lekker bij. Nou weet ik het inmiddels. De kleur rood activeert het wortelchakra en daardoor ervaar je het gevoel van veiligheid en geborgenheid.

 

  Jasmin


This entry was written by Redactie Time for Change, filed under Gezondheid, Hooggevoeligheid, Spiritualiteit and tagged , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam