Welke rol speelt het Lied van het Kind bij de Ubuntu in Afrika?

Posted in Liefde, Spiritualiteit on 1 april 2013 – 12:00
Post a comment

ubuntu kinderen in cirkel

Het lied van het kind

Wanneer een vrouw van de  Afrikaanse Ubuntu-stam weet dat ze zwanger is, gaat ze met andere vrouwen naar de jungle en bidden en mediteren ze tot ze bij ‘Het lied van het kind’ komen. “Wanneer een kind geboren wordt, komt de gemeenschap bij elkaar en zingt men het lied van het kind. Wanneer het kind zijn opleiding begint, komen de mensen bij elkaar en zingt hij zijn eigen lied. Wanneer ze een volwassene worden of bij hun huwelijk, komen ze weer bij elkaar en zingen ze.  Tenslotte, wanneer hun ziel van deze wereld opstijgt, komen familie en vrienden naderbij en zingen ze net als bij hun geboorte, hun lied om hen in de “reis” te begeleiden.

herinnering aan je ware identiteit

In de Ubuntu-stam is er nog een andere gelegenheid dat mannen het lied zingen. Als een persoon op enig moment een misdrijf begaat of een afwijkende sociale daad begaat, wordt hij meegenomen naar het centrum van het dorp en vormen de mensen van de gemeenschap een cirkel om hem of haar heen. Dan zingen ze ‘jouw lied‘. De stam erkent dat de correctie voor antisociaal gedrag geen straf is, maar de liefde en herinnering aan zijn ware identiteit. Wanneer we ons eigen liedje herkennen, hebben we geen behoefte meer om iemand pijn te doen.

degenen die van je houden, kunnen niet voor de gek gehouden worden

Je vrienden kennen jouw liedje en zingen het wanneer je het dreigt te vergeten. Degenen die van je houden, kunnen niet voor de gek gehouden worden door de fouten die je hebt gemaakt, of door de donkere beelden die je aan anderen laat zien. Ze herinneren zich je schoonheid als je je lelijk voelt, je onschuld als je je schuldig voelt en je doel wanneer je in de war bent. ‘

 

Tolba Phanem
Afrikaans dichter

 


This entry was written by Angelique, filed under Liefde, Spiritualiteit and tagged , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam