Welke kruiden zet ik in mijn tuin: Kamille

Posted in Gezondheid, Groen Bewustzijn on 10 februari 2018 – 19:49
Post a comment

Kamille hoef je maar één keer te zaaien en je weet dat je de daarop volgende jaren altijd voorzien zal zijn van kamille in je tuin: overal zullen de jonge plantjes weer tevoorschijn komen.

Kamille is een inheemse plant en het is ook niet moeilijk om in de vrije natuur de bloeiende kamille terug te vinden, maar waarom zou je niet een klein hoekje reserveren voor deze nuttige plant? Je schept voorzichtig de uitgezaaide opkomende plantje uit de grond en zet ze weer bijelkaar. De kamille stelt niet veel eisen aan de grond, als zal ze het wel beter doen in voedzame bodem. Als je een moestuin hebt, is het een goed idee om de kamille in je uienbed uit te zetten. De geur van de kamille maskeert de uienlucht en verwart de uienvlieg die op zoek is naar een plek om haar eieren af te zetten. De kleine witte maden die uit de eieren komen gaan je uien aanknagen en kamille kan dat helpen voorkomen.

De bloeiperiode van kamille  is van mei tot september. Om ze te oogsten snijd je de bossen in de bloei af en hangt ze ondersteboven op een droge, warme plaats buiten direct zonlicht. Als je de plant niet te diep insnijdt, kan je meerdere malen per seizoen oogsten, want de bloemen komen weer terug aan de plant.

kamillethee

Iedereen kent wel de zoetige en karakteristieke geur van een kopje rustgevende kamillethee. Maar waar kan je de thee nog meer voor gebruiken?

Huid

De afgekoelde thee op een watje is een goed tonicum om je gezichtshuid mee schoon te maken. Kleine wondjes zullen sneller genezen, omdat kamille ontstekingswerend en ontsmettend is. Kleine puistjes dus niet knijpen, maar schoonmaken met kamillethee. Een stoombad met kamille is natuurlijk ook een optie voor je gezicht.

Kamille is ook wondhelend, huidherstellend en jeukstillend.

Haar

Je kan je (blonde) haar een tintje lichter krijgen op natuurlijke wijze als je in het laatste spoelwater kamillethee doet en vervolgens je haar laat drogen in het zonlicht.

Onrust en hoofdpijn

Bij rusteloosheid, slapeloosheid, nachtmerries en spanningshoofdpijn kan je rustig een kop kamillethee nemen.

Maagklachten

We hoeven je toch niet te zeggen dat je bij ernstige klachten even bij je huisarts moet langs gaan, maar als zelfzorg kan je prima kamillethee drinken bij menstruatiekrampen, darmkrampen, moeilijke spijsvertering, darmgassen, zuurbranden en zelfs ter preventie van je maag- en darmklachten.

Koorts en griep

Bij koorts, griep en verkoudheden is kamillethee een uitstekende keuze vanwege de koortswerende eigenschappen van de plant. Veel vitamine C (citroen bijvoorbeeld)  naast een warme bak thee met honing.

 

Al met al veel goede redenen om kamille dit jaar in je tuin een mooie plek te geven, zodat je de rest van het jaar kan profiteren van je geoogste bloemen.

 

Bron: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 6e druk, Dr. Geert Verhelst


Tags: , |
This entry was written by Redactie Time for Change, filed under Gezondheid, Groen Bewustzijn and tagged , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam