Wat is slaapverlamming?

Posted in Dromen on 10 februari 2018 – 22:51
Post a comment

 

 

Wat is slaapverlamming?

door @Jasmin

Slaapverlamming is een vervelende ervaring. Het is een stadium tussen slapen en waken, waarin je langszaam wakker wordt maar nog niet je lichaam kan aansturen. Meestal raak je in paniek, omdat je je niet kan bewegen en niet om hulp kan roepen. Om het nog erger te maken krijg je levensechte hallucinaties van kwaadaardige wezens.

Sommige mensen hebben het ook bij het in slaap vallen.

De volgende dingen kunnen ervaren worden bij een slaapverlamming:

 • gevangen in je lichaam met een klaarwakkere geest
 • onmogelijk om te bewegen of te spreken
 • harde knallen
 • stemmen (hard)
 • lawaai
 • suizend gevoel in het hoofd
 • dichtgeknepen keel (keelchakra)
 • door je bed zakken of juist boven je bed gaan hangen
 • een enorme druk op de borstkas (hartchakra)

en als laatste… het enge gedeelte…

 • een toekijkende gestalte aan je bed
 • een zwarte schim ervaren
 • handen die aan je lichaam trekken
 • monsters zien
 • grote dreiging ervaren
 • soms fysieke pijn

De afgelopen jaren heb ik met regelmaat met mensen geproken over dit onderwerp en de ervaringen rond slaapverlamming zijn heel uiteenlopend. Niet iedereen maakt dezelfde symptomen mee en soms veranderen ze door de tijd heen.  Terwijl bij de ene persoon de paniek en de hallucinaties de boventoon voeren, is het voor een ander de nuchtere constatering dat hij weer voor de zoveelste keer met een heldere geest in een verlamd lichaam zit.

Mijn eigen ervaringen met slaapverlamming zijn niet talrijk. Het gebeurt me een paar keer per jaar. De losse symptomen maak ik wel regelmatiger mee en juist daardoor zie ik het hele fenomeen slaapverlamming in het licht van astrale ervaringen en (tijdelijk) veranderd bewustzijn.

parallellen met mislukte of halfgelukte uittredingen

Eigen ervaringen

Borstkas

Een slaapverlammingstoestand overkomt je zonder dat je ervoor kiest, maar ik kan het vergelijken met mijn mislukte pogingen om bewust uit te treden. Gewoonlijk doe ik dat liggend op bed en dan lukt het geregeld dat mijn onderlichaam los is en alle kanten op kan buigen, zelfs mijn hoofd en armen kunnen los komen, maar het blijft dan hangen bij mijn borstkas. Die wil van geen wijken weten en  blijft als een blok steen liggen. In een slaperige en minder bewuste toestand zou je geest dat kunnen associëren met iets of iemand die op de borstkas zit of drukt.

Lawaai

Een andere middelmatig gelukte uittreding kan ik beschrijven als het met kracht compleet losschieten uit het lichaam, helemaal bij vol bewustzijn, maar zonder zicht. Alles blijft zwart. In dat stadium hoor je rare harde geluiden die heel onprettig zijn: rammelende kettingen, overelkaar schuivende stenen, knallen, of simpelweg ondefinieerbare vervelende geluiden.

Het rare suizende geluid in mijn hoofd herken ik ook van de keren dat het wel lukt en besef dat ik ‘eruit’ ben om daarna weer het waakbewustzijn te verliezen en in slaap te vallen.

Heldere geest

Heel vaak raak ik in een vrijwillige slaapverlamming bij de zoveelste niet lukkende poging om mijn lichaam te verlaten. Het fysieke lichaam verstijft als het ware en het denkvermogen wordt heel helder en scherp. Op zich is dit niet vervelend omdat het hele heldere bewustzijn prettig is om te gebruiken om na te denken over zaken die me bezig houden op dat moment. Bovendien kan die vrijwillige verlamming naar wens ieder moment weer opgeheven worden. Dat geeft een erg vermoeid nagevoel waardoor je daarna direct in slaap valt, ondanks het scherpe bewustzijn van daarvoor.

Harde stemmen

In een verlaagd bewustzijn kan ik makkelijk ‘stemmen’ horen. Daar heb ik me nog nooit zorgen over gemaakt. Soms is het heel neutraal en totaal ongerelateerd aan mijn situatie, alsof ik als een radio-ontvanger willekeurige conversaties kan opvangen. Andere keren zijn het bewuste pogingen om informatie over te dragen. De zenders zijn me nooit bekend, maar  dat zijn mooie spirituele momenten. In dit soort gevallen zit het geluid min of meer in je hoofd zelf.

Een totaal andere categorie zijn stemmen die hard en levensecht klinken alsof ze buiten je hoofd worden gesproken. Dat is heel erg verwarrend. De laatste keer was niet zo lang geleden. Ik lag wat te soezen in bed toen er plotseling achter mijn rug de slaapkamerdeur werd opengegooid en een stem vroeg hard en duidelijk: “Koffie!?” Ik riep terug dat ik eraan kwam, stapte uit bed en in de gang drong het pas tot me door dat er helemaal niemand in huis was die deze woorden gesproken kon hebben en natuurlijk stond er nergens een kop koffie op me te wachten. Ik had gezworen dat de slaapkamerdeur echt opengegooid was geweest. Een hallucinatie, een astrale grapjas… ik weet het niet.

Toekijkende gestaltes

In allerlei soorten en maten heb ik ze aan bed gehad, met en zonder slaapverlamming. Een jongen met wie ik over dit artikel sprak, vertelde me dat hij soms wel zijn ogen kan openen in een staat van slaapverlamming, maar dat de omgeving dan rare vormen kan aannemen. Een angstaanjagende zwarte gestalte in zijn kamer, bleek even later gewoon een hangende jas te zijn geweest.

Handjes die je uit je lichaam willen trekken

Deze rare gewaarwording kan naast vervelend en eng ook heel uitputtend vermoeiend zijn. Misschien is het een onbewuste vertaling van een natuurlijk uittredingsproces. Ik heb dit altijd ervaren zonder slaapverlammingsverschijnselen, hetzij in een droom, hetzij in een halfslaap. Wel altijd met toekijkende gestaltes. Toen ik jong was in de vorm van een zwarte gestalte, maar door de tijd heen werden het gewoon herkenbare ‘mensen’ die alleen maar nieuwsgierig waren. Misschien onbewust uitgetreden mensen die wat ronddwalen en nieuwsgierig worden bij het tumult van wat astraal gespartel.

Dichtgeknepen keel

Gelukkig heb ik nooit ervaringen gehad waarin ik dacht gewurgd te worden,  maar ik denk het wel te kunnen verklaren. Slaapverlamming kan wilde paniek oproepen bij mensen en als dat op je keelchakra slaat, dan heb je een heus gevoel dat je keel wordt dichtgeknepen. Als bij mij mijn keelchakra dichtklapt, dan voelt dat alsof een dikke duim naar binnen wordt geduwd rond mijn strottenhoofd. Iedereen zal zijn eigen variant hierop wel kennen. Een dichtgeknepen keel van de angst is zelfs een uitdrukking in onze taal.

Uittreden uit ons lichaam doen we allemaal in onze slaap, of je er nou in gelooft of niet. Dit is een natuurlijk proces wat soms even hapert. Dit haperen kan gebeuren bij het in slaap vallen of bij het ontwaken. Bewust uittreden is een andere tak van sport, sommige mensen kunnen het van nature en andere lukt dat niet of pas na jaren van stuntelen en proberen. Bij de mislukte en halfgelukte uittredingen treden er dezelfde soort symptomen op als bij slaapverlamming. Paniek en angst kunnen in een half of hele astrale staat hun eigen monsters creëren, ook al worden ze als levensecht en zelfstandig opererend ervaren. Mensen die niet in paniek raken ervaren ook geen enge gestaltes.

In een volgend artikel zal ik ingaan op wat truukjes om zo min mogelijk last te hebben van slaapverlamming en hoe je er snel weer uit kan komen.

 

     Jasmin

 

Lees ook:    Twee effectieve tips bij slaapverlamming

 


This entry was written by Jasmin, filed under Dromen and tagged , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam