Wat doe ik met Zevenblad?

Posted in Gezondheid, Groen Bewustzijn on 10 maart 2018 – 11:36
Post a comment

zevenblad

 

In het vroege voorjaar heb je je groente en kruiden grotendeels in april al ingezaaid. De tuinbonen staan al fier een handhoogte boven de grond. De rabarber is bijna gebruiksklaar. De kolen, bieten en wortels piepen boven de grond, de zaailingen natuurlijk. De vroege sla is nog niet vol genoeg in de krop. Deze periode van gebrek aan oogst wordt de Hungry Gap genoemd. De wintergroentes zijn op of als ze nog op het land staan, schieten ze in bloei. De nieuw gezaaide gewassen leveren nog geen oogst.

Vroeger trokken de boerenvrouwen dan door de velden of het bos om wilde planten te zoeken als aanvulling op de karige maaltijden in deze periode. Het zevenblad is een van de planten die je niet graag in je moestuin wilt hebben, maar die wel erg lekker en gezond is.

Rijk aan vitamine C en ijzer
Zevenblad is een groente rijk aan vitamine C, ijzer, kalium, calcium, magnesium, en kiezelzuur. Je bereidt het als spinazie, en het smaakt gewoon sterk als groene bladgroente, zonder rare bijsmaak. Sommigen vinden de rauwe blaadjes te stug voor in een  salade, maar anderen zijn er weer wel content mee. Kwestie van smaak dus.
Ander gebruiksmogelijkheden zijn soep, pesto, hartige taart, lasagna of gekookte salade (Griekse horta).

Medicinaal
Het zevenblad heeft een sterke urinedrijvende werking. Dat is prettig als je teveel vocht vasthoudt. Bij vrouwen komen elke maand sowieso een paar dagen waarin ze zich opgeblazen voelen vanwege vocht vasthouden.
Kompressen van gekookte wortels en bladeren werken verzachtend bij pijnlijke spieren en gewrichten, insectenbeten en brandwonden.

Tuinmansverdriet
Het zevenblad heeft de naam van hardnekkig onkruid. De planten vermeerderen zich voornamelijk via de wortelstok, al maken ze natuurlijk ook zaad. Deze wortelstokken zijn berucht, want je kan de plant alleen kwijt raken als ook de wortels uit de grond zijn gehaald. Een paar centimeter wortelstok zorgt ervoor dat de plant vrolijk weer uitloopt en verder gaat. De plant uitputten is echter ook een strategie. Door een jaar of langer voortdurend de planten te ontdoen van bladeren (in je soep, in je taart), gaat de plant uiteindelijk wel ten gronde.

Het is wel een ludieke manier van onkruidbestrijding: lekker smikkelen ervan…

 

Zevenbladpesto
Een bergje zevenblad blaadjes (2 handen vol ongeveer)
– 2 tot 4 tenen knoflook
– flinke hand pijnboompitten of cashewnoten
– olijfolie
– beetje zout

Stampen in de vijzel, maar schijnt ook in keukenmachine te lukken.

 

zevenblad gekookt

Griekse Horta

Ook kan je een mandje zevenblad in kokend, zout water gooien, 20 min laten koken, laten afkoelen, aanzuren met citroensap, zout, olijfolie… en je hebt Horta (griekse koude salade van gekookte wilde planten).

In deze gekookte salade kan je ook andere planten, zoals brandnetel toevoegen.


This entry was written by Jasmin, filed under Gezondheid, Groen Bewustzijn and tagged , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam