Vergeven, liefde en respect

Posted in Spiritualiteit on 22 mei 2015 – 11:24
Post a comment

Vergeven, liefde en respect

door @Paul

Vergeven, liefde en respect. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen en hoe staan deze in verhouding tot elkaar?

 

Waarom vergeven we elkaar eigenlijk en vooral ook, is dit wel nodig?
Vergeven doen we meestal omdat we dat zelf nodig hebben gek genoeg. Vergeef je niet, dan heb je daar zelf nog altijd het meeste last van op den duur. Dan blijft dat maar in je systeem zitten en daar word je niet echt beter van. Het blijft knagen en dat is geen fijn gevoel…

Liefde, wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat? Eigenlijk is het simpel: als je van iemand houd kan diegene meestal meer doen. Dan liggen je eigen grenzen anders, dan bij iemand waar je niet van houdt. Is dat nu reëel eigenlijk? Zouden de grenzen in beide gevallen niet hetzelfde moeten liggen? Zou dat niet veel beter voor jezelf zijn ook?

Allemaal vragen die je volgens mij met JA moet beantwoorden. Daar komt gelijk ook respect om de hoek kijken. Respecteer jezelf, je eigen grenzen, maar respecteer tegelijk ook die van een ander. Beide kan MAAR dat moet wel zo bij beiden werken. Als de een heel duidelijk zijn eigen grenzen aangeeft en de ander respecteert deze niet, maar verwacht wel dat jij de zijne respecteert zit je al in een spagaat en daar zit hem de crux. Dit is juist wat de meeste mensen niet kunnen of niet willen, willen hun eigen mening opdringen wat dus NIET getuigd van respect naar die ander toe. Tegelijk is dit NIET liefdevol…

‘Ik vergeef je want ik hou van je’ is een reden die er bij mij niet in kan. Als je namelijk die ander respecteert hoef je hem NOOIT te vergeven, dan respecteer je gewoon de ander in zijn zijn, dan is er geen reden voor vergeving!

Het zelfde geldt met ‘ik hou van je dus…’ hiermee zeg je eigenlijk omdat ik van je hou mag jij over mijn grenzen heen gaan. Dit zegt eigenlijk dat die ander niet van je houd JUIST omdat hij over jouw grens heen stapt, geen respect voor je heeft. Tegelijk zeg je, ik hou van je dus jij mag dit. Dat betekent dat je dus minder van jezelf houd. Juist als je dit zegt is de zelf-liefde even minder op dat moment.

Liefde is van jezelf houden, je eigen standpunt mogen hebben, jezelf mogen respecteren en dus je eigen standpunt mogen verwoorden zonder dat die ander meteen kwaad wordt. Dat betekent voor die ander dat deze hetzelfde doet en doet ie dit niet, tja, dan krijg je de wind van voren, op welke manier ook, het is maar net hoe erg je die ander kwetst!

  Paul


This entry was written by Redactie Time for Change, filed under Spiritualiteit and tagged , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam