Twee effectieve tips bij slaapverlamming

Posted in Dromen on 4 maart 2018 – 02:17
Post a comment

tips bij slaapverlamming

 

Twee effectieve tips bij slaapverlamming

door @Jasmin

 

In het vorige artikel Wat is slaapverlamming? vertelde ik dat ik het fenomeen interpreteer als een hapering of een connectiefoutje bij een uittreding. Bij een uittreding verlaat je astrale lichaam je slapende lijf. Dit gebeurt bij iedereen elke nacht en meestal onbewust. Als er een hapering ontstaat ben je zowel wakker als in slaap. Misschien gebeurt dit nog vaker dan dat we denken en dan slapen we gewoon verder. Als het tijdens de REM-slaap gebeurt, dan kan je gekke dingen ervaren. Tijdens je REM-slaap droom je levendig en tegelijkertijd is dit de fase waarin je lichaamsfuncties tijdelijk uitgeschakeld zijn door je brein. De reden daarvoor is dat er anders het risico zou zijn dat je lichaam dezelfde bewegingen zou maken als jij in je dromen: rondlopen in je slaap bijvoorbeeld.

paniekreactie

Je komt dus met je astrale bewustzijn terug in je lichaam tijdens de REM-slaap. Je bent klaar wakker en je droomt tegelijkertijd, terwijl je lichaam nog uitgeschakeld is vanwege die REM-slaap. Dit kan een enorme paniek veroorzaken en die paniek kan je hartchakra doen ‘dichtklappen’ waardoor je een zwaar gevoel op je borst voelt. De paniek kan ook op je keelchakra slaan, waardoor het voelt alsof je keel dichtgeknepen wordt. Je dromende geest is creatief en kan dit direct in beelden vertalen en je bent in een letterlijk levensechte nachtmerrie terecht gekomen. Soms kunnen je ogen wijd open staan en zie je hallucinaties en droombeelden op je netvlies en nog steeds is je lichaam verlamd.

 

slaapverlamming gezicht

 

effectieve tips bij slaapverlamming

Of het erfelijk is of niet, weet ik niet zeker. Het is wel zo dat ik een zéér ruime ervaring heb met familieleden die er regelmatig last hebben. Door de ervaring zijn we in de loop der jaren uitgekomen op de volgende tips bij slaapverlamming:

I. Laat jezelf wakkermaken door te hummen

Voor volgende truuk heb je wel huisgenoten nodig die jou wakker kunnen maken.  Je denkt namelijk dat je volkomen verlamd bent, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn een aantal lichaamsfuncties waar je nog steeds controle over kunt uitoefenen. Je kunt je ogen nog bewegen (REM betekent tenslotte Rapid Eye Movement – Snelle Oog Bewegingen) en je ademhaling gaat gewoon door. Met die laatste kun je met een beetje oefening een soort hummend gekreun voortbrengen. Het is een hele lage toon, bijna een beetje onmenselijk geluid, want je gebruikt niet je stembanden. Je perst als het ware je lucht hoorbaar uit je longen. Probeer héél langzaam HELP te roepen. Het geluid van de H en de E vormen de luchtstroom uit je longen en die moet je hoorbaar maken.  Je bent dan in staat om te communiceren met de buitenwereld. Dit geluid draagt vrij ver en gaat door muren en deuren heen. Ik wordt er zelfs wakker van als iemand twee kamers verder dit geluid maakt en vice versa. Wij zijn als familie erg getraind om het geluid te herkennen en direct toe te springen om iemand te helpen met wakker te worden.

Hoe maak je iemand wakker uit een slaapverlamming?

Dit doe je heel fysiek door iemand heen en weer te schudden in een zacht ritme bij de schouders. In het gezicht tikken kan ook, maar dat is niet zo’n lekkere manier om wakker gemaakt worden.  Vaak schiet iemand al vrij snel helemaal in zijn lichaam, maar stop niet te snel. Het is erg belangrijk om de confirmatie te krijgen dat alles ok is, anders kan de persoon weer terugglijden in de hallucionaire staat. Het is ook aan te raden om even op te staan en wat water te gaan drinken om echt goed los te komen van de ervaring.

II. Adem inhouden

Je slaapt niet altijd in de nabijheid van mensen die alert zijn op de alarmsignalen van slaapverlamming. Mijn oudste zoon heeft zichzelf aangeleerd om dan zijn adem in te houden. Ook dat kost in het begin wat oefening, want je moet het je natuurlijk wel herinneren als je in de situatie zit. Als de paniek overheerst is dat niet bevordelijk voor helder denken. Als je adem stopt, krijgt je lichaam een tegenreactie en wil de ademhaling weer herstellen. Door die reactie eindigt de slaapverlamming en kan je je weer bewegen.

Deze twee truukjes hebben de tand des tijds doorstaan. De invloed van de slaaphouding hebben we nooit kunnen ontdekken, want in alle houdingen komt slaapverlamming voor. Sommige mensen raden andere tips bij slaapverlamming zoals je heel sterk te concentreren op het bewegen van  1 vinger of  je neusvleugel om uit de verlamming te komen, maar het is afhankelijk van de eventuele hallucinaties of je daar aan toe kan komen. Geluid maken of adem inhouden zijn snel, effectief en kunnen als reflex aangeleerd worden.

Niet in paniek raken houdt hallucinaties tegen. Een van de familieleden is erg nuchter en heeft naar eigen zeggen nog nooit visioenen meegemaakt. Voor hem is het alleen maar irritant, maar niet beangstigend. Een andere familielid heeft geëxperimenteerd met lucide dromen. Je kan het proces ook omdraaien zodra je beseft dat je waakt en droomt tegelijk, door bewust je droomwereld in te stappen.

 

slaapverlamming gezicht

 

 

huiselijke anecdote

Tot slot nog een anecdote van mijn jongste kind  en ik hoop dat hij het niet erg vindt dat ik het hier vermeld. Toen hij jong was had hij op een gegeven moment zoveel last van nachtmerries en slaapverlamming, dat hij niet meer in zijn eigen kamer wou slapen, maar op de bank in de huiskamer. Op de bank was hij ook makkelijker wakker te maken dan op zijn hoogslaper in zijn kamer. Op een nacht had hij weer last ervan en niemand was opgestaan om hem te helpen. Toen zag hij mij de woonkamer binnenkomen en achter  hem gaan staan. Het duurde even voordat het tot hem doordrong dat ik het niet ‘echt’ was, maar mijn astrale lichaam. Van het voelen van mijn aanwezigheid is hij enorm in paniek geraakt, wat dus niet handig is tijdens een slaapverlamming. Toen hij me de volgende dag dit vertelde, merkte ik nuchter op dat hij juist blij had moeten zijn dat ik hem op een of andere manier toch gehoord had en naar hem toe was gekomen. Ik had er zelf geen bewuste herinnering aan, maar ik kon me best voorstellen dat het op die manier was gegaan. Hijzelf geloofde totaal niet in ‘zweverige’ astrale verklaringen. Toen ik vroeg waar zijn nachtmerrie over ging die vooraf was gegaan aan de slaapverlamming, vertelde hij dat hij op zijn rug door het dak het huis uitgezweefd was en de enorme sterrenhemel had kunnen zien. Dit leek mij juist een prachtige droom (ik durfde nauwelijks te zeggen dat ook dit een astrale ervaring was geweest) en hij keek me erg boos aan en zei dat het een zeer enge ervaring was geweest.

 

Jasmin

 

 

Lees ook:   Wat is slaapverlamming?


This entry was written by Jasmin, filed under Dromen and tagged , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam