De Kogi stappen het computertijdperk binnen

Posted in Groen Bewustzijn, Spiritualiteit on 4 april 2018 – 20:02
Post a comment

sierra indianen

 

Er is veel in beweging gekomen sinds de twee documentaires van Alan Ereira over de Kogi-indianen in Colombia. Het zijn waarschijnlijk nog niet de resultaten waarop de Mama’s (sjamanen) op hadden gehoopt, want de verwoestingen van ongerepte landschappen gaan nog steeds door, maar op het gebied van bewustzijn is er wel het een en ander veranderd. Het is trouwens niet zo dat de Kogi alleen staan, de vier volken van de Sierra Nevada de Santa Marta ( Wiwa, Arhuaca, Kankuamo en de Kogi) werken samen aan dezelfde doelen.

landaankopen

Momenteel verbouwen de indiaanse stammen uit het Sierra-gebied op grote schaal koffie! De Colombiaanse overheid hielp sinds 2007 de indianen met het aanwerven van stukken land die illegaal verbouwd waren geweest met marihuana of coca (voor de productie van cocaïne). Stukje bij beetje worden de indianen weer eigenaar van hun oorspronkelijke gebieden. Met de verkoop van de koffiebonen worden ook steeds weer stukken land teruggekocht. Het produceren van koffie gaat trouwens nog steeds samen met de principes van combinatieteelt. Geen monocultures dus.

internationale erkenning

Een groot deel van het gebied is inmiddels een biossfeerreservaat, een door de UNESCO aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden.

pre-columbiaanse kunstschatten terug

De Sierra-indianen, waar de Kogi deel van uitmaken, doen hun best om de geroofde kunstschatten die illegaal werden opgegraven in hun gebieden terug te vorderen. In principe ziet de Colombiaanse overheid zich als eigenaar als er artefacten teruggezonden worden, maar de eigenwijze barones Dora Janssen bleef twee jaar dooronderhandelen met de Colombiaanse overheid, totdat ze uiteindelijk een deel van haar collectie terug mocht geven aan de rechtmatige ‘eigenaren’.

samenwerking met Google Earth

Vastbesloten over hun missie voor de wereld, stappen de Kogi-indianen het computertijdperk binnen. Ze leren nieuwe talen, gaan studeren en maken gebruik van de nieuwste technologieën. De boodschap blijft hetzelfde: Red de Wereld. Stop de klimaatverandering.

 

erkenning van de ecologische inzichten

De laatste jaren timmeren de Sierra-indianen aan de weg met het geven van lezingen en workshops aan geïnteresseerden. Ze gaan daarvoor ook de grenzen over naar alle hoeken van de wereld, zelfs Nederland wordt niet overgeslagen.

 

     Jasmin

 

Dit is deel vier van een reeks artikelen over de Kogi indianen in Colombia. Lees ook:

Deel 1: De hoeders van de Wereld waarschuwen voor klimaatsverandering

Deel 2: Aluna – de spiritualiteit van de Moeder bij de Kogi indianen

Deel 3: De Kogi-sjamanen verbreken de stilte

Lees ook:

Combinatieteelten bij de hooglandindianen van Peru


This entry was written by Jasmin, filed under Groen Bewustzijn, Spiritualiteit and tagged , , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Arminius posted on 6 juni 2018 at 06:54 | Permalink

    Mooi artikel!

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam