De Hoeders van de Wereld waarschuwen voor klimaatverandering

Posted in Groen Bewustzijn, Spiritualiteit, Video en Film on 2 april 2018 – 22:52
Post a comment

kogi sjamaan

Hoeders van de Wereld

In de Sierra Nevada van Santa Marta in het noorden van Colombia leven de Sierra indianen. Het zijn vier volken: de Kogi, de Wiwa, de Arhuaca en de Kankuamo. Tot vandaag proberen de volken hun cultuur, spiritualiteit en hun historische manier van leven te bewaren. Ze wonen aan de Colombiaanse kust. In hun leefgebied bevinden zich woestijn, tropisch regenwoud in de laagvlakte, eeuwige sneeuwvlakten in het hooggebied en nevelwouden in het gebergte. Zelf verklaren ze dat ze in het hart van de wereld wonen en dat zij de taak hebben om als Hoeders van de Wereld zorg te dragen voor de ecosystemen. Dit gaat verder dan hun eigen leefgebied of zelfs verder dan Colombia. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hele wereld en voor het evenwicht in de Kosmos.

De Kogi leefden het meest teruggetrokken zonder enig contact met de buitenwereld. De sjamanen, de Mama’s genaamd, werden zich bewust van de veranderingen in de ecosystemen en voelden zich geroepen om de rest van de wereld te waarschuwen voor het sterven van de wereld als op deze voet verder gegaan zou worden met het verstoren van het natuurlijk evenwicht.

De Verloren Stad

Ze besloten naar buiten te treden. De filmmaker Alan Ereira (BBC) werd uitgenodigd om kennis te maken met de Kogi en hun boodschap aan de wereld. Dit resulteerde in de documentaire De Verloren Stad.

De Verloren Stad is in 650 na Christus gebouwd op een berghelling op 1200 meter hoogte, architectonisch volledig in harmonie met de omgeving. Helaas is de stad onbewoond vanwege de politieke onveiligheid in het gebied. De Kogi wonen verderop, nauwelijks bereikbaar voor buitenstaanders. Hun leefomstandigheden zijn nog precies zoals in de tijden vóór de Spaanse overheersing. Ze zijn zich prima bewust van de rest van de wereld, maar zij weigeren te assimileren. Zo weigeren ze om schoenen te dragen om het contact met Moeder Aarde niet te verliezen en houden zij vast aan hun handgemaakte traditionele kledij. Ze zijn ook niet gesteld op bezoek. De eerste vraag die een bezoeker krijgt bij aankomst is: Wanneer vertrek je weer?

Twintig jaar na dato concludeerden de Mama’s van de Kogi-stam dat er nog niet veel veranderd was en dat sommige milieurampen zelfs nog erger werden. Er volgde een tweede film: Aluna.

Aluna

Aluna betekent bewustzijn. De Kogi hameren erop dat alles met alles verbonden is in de wereld. Ecologisch gezien kan één onderdeel van een kringloop niet uitgeschakeld worden, zonder dramatisch effect te krijgen op de andere onderdelen. De ontbossingen op grote schaal in de regenwouden zorgen voor erosie en droogte. De grote stuwdamprojecten verstoren de ecosystemen. Het heraanplanten van uitheemse bomen eveneens. De Mama’s wijzen op de verdwijnende ijskappen van de gletchers als gevolg van te weinig neerslag die terugkomt van de oceaan.

Aanvankelijk werden de sjamanen sceptisch ontvangen, maar de laatste jaren krijgen zij steeds meer bijval van ecologische wetenschappers.

De video’s De Verloren Stad (1990) en Aluna (2012) zijn vrij lang en gaan in een rustig tempo.  Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan kom je ook in de flow van het tempo van de Kogi indianen. Zij hebben ook geen haast en zeggen dat veranderingen niet van de ene dag op de andere plaatsvinden, maar dat het processen zijn die ze op gang willen brengen. De indianen worden niet geportretteerd als exotische rariteiten, maar als mensen die vastbesloten een boodschap willen overbrengen. Soms botst het tussen de indianen en de cameraploeg of wetenschappers, omdat het magisch denken van de indianen niet goed begrepen wordt door hun gesprekspartners.

Dit is het eerste artikel over de Kogi indianen. Hierna volgen artikelen over de spiritualiteit en de wereldvisie van de indianen en zullen we gaan kijken naar de effecten die deze twee films hebben gehad op de Sierra Nevada van Santa Marta en de levens van de lokale bevolking.

 

   Jasmin

 

Dit is het eerste deel van de reeks artikelen over de Kogi indianen in Colombia. Lees ook:

Deel 2: Aluna – de spiritualiteit van de Moeder bij de Kogi indianen

Deel 3: De Kogi-sjamanen verbreken de stilte

Deel 4: De Kogi stappen het computertijdperk binnen

 

 

 


This entry was written by Jasmin, filed under Groen Bewustzijn, Spiritualiteit, Video en Film and tagged , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam