Hoe krijg ik Blije Bijen in mijn tuin?

Posted in Groen Bewustzijn on 17 februari 2018 – 14:44
Post a comment

bij

 

Hoe krijg ik Blije Bijen in mijn tuin?

 

De bijen hebben het niet makkelijk tegenwoordig. Daar zijn we het al over eens. Gelukkig is er de laatste jaren al een kentering op plaatselijk beleid door de Overheid. Beter gezegd: veel gemeenten voeren een actief beleid om de bijensterfte tegen te gaan. Bermen langs de weg worden ingezaaid met gemengd bloemenzaad. Niet alle bermen en grasvelden worden meer automatisch gemillimeterd door de plantsoenendiensten, maar in de zomer kunnen we her en der genieten van al of niet spontaan gegroeide wilde bloemen. Zelfs bij de officiële plantsoenen zie ik andere keuzes in struiken en planten dan tientallen jaren geleden.

Het gaat de goede kant op, maar wat kan je zelf ook bijdragen? Hoe maak je bijen blij?

Bijen hebben nectar nodig om honing te maken. Op zoek daarnaar vliegen ze van bloem tot bloem, verspreiden ze stuifmeel en zorgen zo voor de bevruchting van planten en bomen. Dat is gewoon het ontwerp van de natuur. Er zijn wel planten die door de wind bestoven kunnen worden (denk aan het hooikoortsseizoen als dit rond gaat waaien), maar planten met grote gekleurde bloemen hebben insecten nodig daarvoor. Deze planten hebben naast een mooie kleur, ook een lekkere geur en een opvallend uiterlijk. Dit is bedoeld om de insecten naar zich toe te lokken. Veel fruit en groenten zijn afhankelijk van insecten om tot vruchtvorming over te kunnen gaan.

Het is een kleine moeite om tijdens de aanleg van je voor- of achtertuin rekening te houden met het biologisch evenwicht van je omgeving. Platte betegeling is wel handig als je moeilijk ter been bent of niet veel tijd hebt om je tuin netjes te houden, maar het is wel ecologische armoede. Struiken en bomen in je tuin helpen het grondwaterpeil te reguleren. Bloeiende planten dragen bij aan de biodiversiteit van de hele buurt, zeker als je in een stad woont. Ook als je je tuin betegeld hebt, kan je nog steeds je bijdrage leveren met grote plantenbakken. In een tuin met grond kan je je helemaal uitleven.

Het jaar begint met bloembollen

sierui met bij

denk ook eens aan sieruien

Deze zet je in het najaar in de grond, en komen in het voorjaar naar boven. Als je voor verwilderingsbollen kiest, heb je er de daarop volgende jaren geen omkijk meer naar: crocussen, narcissen, blauwe druifjes, je kan ze zelfs onder bomen en struiken planten die in de vroege lente nog geen bladeren hebben. Dat is dan een vrolijke noot in de nog kale tuin.

Later in het voorjaar komen natuurlijk de andere bloembollen. Als je de ruimte ervoor hebt, kan je leuk gaan zaaien: zonnebloemen, zinnia’s, cosmea of vergeet-me-nietjes. Voor elke soort tuin zijn mooie bijenplanten uit te zoeken. Een verwilderingstuin staat mooi met klaprozen, margrieten, paarse zonnehoed, phacelia. stokroosVoor een stadstuin kan je direct denken aan stokrozen tegen een muur.

In je groententuin kan je ‘dode’ hoekjes of randjes opvullen met kamille, zonnebloemen, geurerwten, leeuwenbekjes, slaapmutsjes, monarda, de keus is eindeloos groot.

Je wordt er zelf ook blij van, niet alleen de bijen.

                                                   Jasmin

 

Zie ook:  EU helpt bijen in nood


This entry was written by Jasmin, filed under Groen Bewustzijn and tagged , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam