Bekijk je eigen topicsBekijk je eigen berichten

Heksen vliegen niet [19 september 2015 t/m 31 januari 2016]

Heksen vliegen niet [19 september 2015 t/m 31 januari 2016]

Berichtdoor jasmin » wo 23 sep 2015, 13:01

Heksen vliegen niet

Heksen zijn lelijke vrouwen op bezemstelen die tovermiddeltjes maken in een grote pot bij de haard. Dat is het beeld dat wij tegenwoordig hebben van heksen. Minder bekend is dat dit iconische beeld is geschapen door de Brabantse kunstschilder Pieter Bruegel.
Tot in de zestiende eeuw bestond er geen stereotype heks. Twee prenten van Pieter Bruegel brachten daar verandering in. Hij plaatste de heks op een bezem in nabijheid van een haard met een heksenketel. Dit beeld is gelijk inspiratie voor andere Hollandse en Vlaamse meesters van die tijd.
Vanaf deze week zijn de heksen van Bruegel te zien in het Museum Catharijneconvent: een collectie heksenvoorstellingen uit de roerige periode van heksenvervolgingen in Nederland. Het activiteitenprogramma bij De heksen van Bruegel zit boordevol met lezingen, colleges en bijzondere rondleidingen. Zo kunnen bezoekers 20 en 21 novemner de tentoonstelling in de avonduren bewonderen. Onder het genot van een welkomstdrankje, live muziek en uitleg van een expert is de tentoonstelling in alle rust te bezoeken.

http://www.catharijneconvent.nl
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15038
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Delen op:

Delen op Facebook Facebook Delen op Twitter Twitter

Keer terug naar Activiteiten, Lezingen, Bijeenkomsten, Workshops

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast