Bekijk je eigen topicsBekijk je eigen berichten

De Donkere Nacht van de Ziel: Wie ben jij in het Donker?

De Donkere Nacht van de Ziel: Wie ben jij in het Donker?

Berichtdoor jasmin » do 01 maart 2018, 15:45

Afbeelding


De Donkere Nacht van de Ziel: Wie ben jij in het Donker?


De Donkere Nacht van de Ziel is een mystiek begrip dat verwant is met depressie. Van het ene moment op de andere kan je de connectie verliezen met je buitenwereld en met alle energetische relaties om je heen. Je valt in een zwart gat zonder zingeving en compleet op je kale Zelf teruggeworpen. Het is geen makkelijke ervaring en sommige mensen maken hem meermalen mee. Toch is het een onderdeel van de spirituele weg naar het vinden van Jezelf.

De grote Afbraak

De aanleiding tot de Donkere Nacht van de Ziel kan divers zijn. Misschien leidt je een leven waarin je Ziel niet gelukkig is of niet tot optimale ontplooiing kan komen. In dat geval kan de Donkere Nacht samenvallen met het verbrokkelen van je oude leven. Je werk, je huis, je relaties, één voor één kunnen ze wegvallen en er is niets waarmee je dat kunt tegenhouden. Elke keer als je denkt dat het niet erger kan, volgt er een nieuw drama van verlies.

Niet alleen je materiële wereld kan uiteenvallen. Je geloof in God, goedheid en de mensheid, zelfs je geloof in jezelf kan weggezogen worden door dat zwarte gat waarin je gevallen bent. Alles ga je in twijfel trekken wat je ooit geloofd en geleerd hebt. Er zijn geen zekerheden meer waarop je durft of wil vertrouwen. Welke zonden heb ik begaan om dit te moeten meemaken, vraag je je af. Het lijkt zo oneerlijk om zo'n zwaar lot te dragen, terwijl je buurvrouw fluitend door het leven gaat. Ook andere mensen om je heen gaat het voor de wind en jij krijgt de ene klap na de andere. Eenmaal platgemept door het leven, verlies je ook nog eens je trots, je eigenwaarde en alles waar je ooit gepassioneeerd voor stond.

Iemand die reeds bezig is met persoonlijke bewustwording kan ook zonder dit afbrokkelingsproces van de buitenwereld direct in de Donkere Nacht van de Ziel terecht komen. Net zo pijnlijk overigens. Je denkt dat je op de goede weg zit naar 'Verlichting', de energieën stromen en de hele wereld is ligt aan je voeten. Misschien zit je nog in de euforie van het ontwaken van je kundalini en je voelt je compleet 'on top'. En dan onverwachts, klikt een dikke duim het lichtknopje uit.

Wie ben jij in het Donker?

Het maakt niet uit hoe je er gekomen bent, geleidelijk of in één klap, op een bepaald moment bevind je je in een situatie ontdaan van alle wereldse, geestelijke en spirituele bagage die je verzameld had in je leven. Je voelt je kaal, naakt, in de steek gelaten, verloren, angstig, boos, wanhopig, zinloos, moegestreden. Wat is de zin van het bestaan? Waar is God? Wie ben ikzelf in hemelsnaam? Je probeert jezelf omhoog te trekken uit het zwarte gat, maar de randen zijn glad en glibberig en je glijdt voortdurend weer terug naar de bodem van je put. De wetenschap dat deze ervaring een noodzakelijke fase is om je eigen Zelf te onmoeten, zal je weinig interesseren aangezien de situatie zo uitzichtloos lijkt. Het is een periode van zware beproeving.

Diepe stilte. De tijd lijkt stil te staan. In wezen voltrekt zich nu een ware transformatie. De oude gewoontes of patronen werken niet meer. De afbraak en het opruimen heeft zijn eigen tijd nodig. Het is in deze fase niet mogelijk om vooruit te kijken in de toekomst, zelfs niet een dag vooruit.

Het teruggeworpen worden op je pure Essentie kan op zichzelf mogelijk al beangstigend zijn voor diegenen die altijd gewend waren geweest om in beweging te zijn en nooit pas op de plaats te maken. Je kan het misschien vergelijken met een door de omstandigheden afgedwongen stilte meditatie, maar wel een die je niet naar wens kan onderbreken om even weer wat anders te gaan doen.

Hoelang duurt de Nacht?

Het is niet mogelijk om een tijdsduur te geven. Het kan weken duren, maanden en zelfs jaren. Hoe harder je spartelt om het proces te keren, hoe langer het duurt en hoe pijnlijker het wordt. Het niet-functionele Ego wordt gekraakt en afgebroken en hoe dat uitpakt is afhankelijk van je karakter. Als je een controle-freak bent is het bijvoorbeeld vreselijk om de controle over je leven en lichaam als zand door je vingers te voelen glippen. Ben je statusgevoelig en je komt zonder baan en inkomen te zitten, dan is dat je grootste pijnpunt. Voor een sociaal gedreven mens is het de beproeving om vriendschappen en relaties te zien verdwijnen. De organisaties of goede doelen waarvoor je je als vrijwilliger had ingezet gaan verder zonder jou, zonder je ogenschijnlijk te missen. Het is in elk geval zoals jijzelf alles ervaart, niet hoe anderen jou zien of ervaren.

Allerlei fases van rouw zal je doorlopen: verbijstering, woede, verdriet, depressie en tenslotte acceptatie en overgave. In die laatste fase komen er ineens weer lichtflitsen. Het begint heel klein. Een opborrelend gevoel van geluk bij iets kleins als het drinken van een kopje koffie. Een onbekende doet iets liefs voor je en ineens besef je hoe groots en waardevol dat gebaar is. Je komt uit het zwarte absolute Niets weer terug in de wereld met nieuwe ogen. Zogenaamd vanzelfsprekende dingen krijgen een nieuwe betekenis. Onverwacht krijg je een wens bovenborrelen. Voorzichtig maak je een afspraak met iemand voor later in de week. Het blijft een proces van vallen en opstaan en vooral een kleine tijdelijke terugval kan erg pijnlijk zijn. Op zo'n moment lijkt zelfs het einde van de Donkere Nacht de zoveelste illusie te zijn.

Herformuleren en de landkaart van je Ziel tekenen


Hoe onmogelijk en moeilijk het nu kan lijken, dit is het moment om jezelf te gaan herformuleren. Ga rustig zitten met een vel papier en ga opschrijven wie jij vanaf nu wilt zijn. Dit hoeven geen volzinnen te zijn. Losse steekwoorden voldoen ook. Schrijf op wat jij in de toekomst het allerliefste zou willen gaan doen, datgene waar je het meest gelukkig van zou worden. Neem er ruim de tijd voor, als het niet in één keer lukt (het meest waarschijnlijke) dan ga je een andere keer verder, al duurt het weken of maanden om je definitieve versie af te maken. Laat je ook niet weerhouden door praktische bezwaren. Als je opschrijft: ik reis naar verre landen, dan moet je je niet afvragen hoe je dat gaat financieren of waar je je kinderen dan moet laten. Het gaat erom dat je voor jezelf een landkaart maakt van wie jij in Essentie bent en hoe je dat tot uitdrukking wil brengen in de wereld. Schrijf in de tegenwoordige tijd en gebruik alleen maar positieve formuleringen en zeg niet wat je niet wilt. Je schrijft dus niet: ik zal nooit meer bang zijn. Ontkenningen zijn nooit goed. In plaats daarvan schrijf je:  ik ben rustig, zelfverzekerd, tevreden... Als je een creatief mens bent, doe je er tekeningen en plaatjes bij.

Zodra je denkt dat de landkaart van je Ziel klaar is, vouw je hem dubbel en legt hem weg. Je mag hem helemaal vergeten. Je eigen landkaart is jouw nieuwe blauwdruk geworden. Door de jaren heen kom je hem ineens weer tegen in je handen en dan besef je hoe diepgaand de veranderingen zijn geweest in je leven en hoe wonderbaarlijk je nieuwe leven zich beweegt in de richting van  je eigen geformuleerde idealen.

Het leven na de Donkere Nacht van de Ziel


Het is niet 'zomaar' een depressie, maar een diep transformatieproces waar je doorheen gaat. Je helpt jezelf het beste om elke fase volledig te doorleven. Laat alles naar de oppervlakte komen. Erken jezelf en je emoties, doorleef je angsten en boosheden en laat ze vervolgens los. Elke keer weer opnieuw. Rouw om je verliezen. Ga niets uit de weg. Sta stil in de Zinloosheid van het Bestaan, totdat je ten volle tot in je beenmerg beseft dat het aan jouzelf is om zin aan je bestaan te geven.

Uit de donkerte van De Nacht tevoorschijn komen voelt als een wedergeboorte. Neem ook daar de tijd voor. Met de ogen van een pasgeborene ga je om je heen kijken en jezelf verwonderen. Dat zal blijven de rest van je leven. Je moet de wereld weer opnieuw leren kennen. De wederopbouw van je leven verloopt niet logisch en lineair. Sommige veranderingen vinden plaats binnen een oogwenk (uit het niets een nieuwe baan of nieuwe woonplaats) en sommige veranderingen hebben juist veel tijd nodig, als je voor die nieuwe baan eerst een opleiding moet doen van vier jaar bijvoorbeeld. De Magie van het leven is dat er ineens kansen komen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Je energie en je humor komen weer terug en je gaat stralen als nooit tevoren.

Het is mogelijk om soms weer net zo plotseling  een kleine terugval te krijgen, net alsof die grote duim met de lichtschakelaar zit te spelen of dat er een kleine energetische kortsluiting in je systeem zit. Tenminste, dat is mijn eigen ervaring, alsof je even weer met een klap uit je dagelijkse realiteit valt. Ineens zijn weer die eenzaamheid, leegte, disconnectie en zinloosheid als een wolk om je heen. Ik blijf dan kalm en nuchter in het besef dat dit tijdelijk is en dan duurt het nooit langer dan een dag. Meestal is even een slaapje doen al voldoende om mijn energiesysteem weer te resetten.

Jasmin

Bron
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15042
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Delen op:

Delen op Facebook Facebook Delen op Twitter Twitter

Keer terug naar Transformatie Proces & Kundalini

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast