Bekijk je eigen topicsBekijk je eigen berichten

Online doodgaan is een hele kunst

Online doodgaan is een hele kunst

Berichtdoor jasmin » wo 21 sep 2016, 21:14

Online doodgaan is een hele kunst

DIGITALE ERFENISWat moet er gebeuren met je Facebookaccount als jij dood bent? Wie erft de muziek die je hebt gedownload? Of je PayPaltegoed? Jurist Lucienne van der Geld stelde er een clausule voor op. ,,Je maakt het voor de nabestaanden makkelijker als je dingen vastlegt.''

Afbeelding


Doodgaan is ook niet meer wat het geweest is. Kon je vroeger nog in alle rust vergaan tot stof, tegenwoordig blijf je voor eeuwig rondspoken op Facebook. Henk Krol feliciteerde vorig jaar nog vrolijk Joost Zwagerman via het sociale medium, terwijl de schrijver een paar weken eerder zelfmoord had gepleegd.Pijnlijk, vindt jurist Lucienne van der Geld. Maar ook: onvermijdelijk. ,,Het kerkhof op Facebook wordt almaar groter'', zegt ze.

Om die reden riep de jurist een clausule in het leven: de socialemedia-executeur. Deze kan worden opgenomen in je testament. Daarmee leg je vast wat er moet gebeuren met je accounts. Opheffen? In de lucht houden? En wie moet dat voor je doen?

Digitale nalatenschap
Twee jaar geleden legde Van der Geld zelf vast wat ze wil dat er met haar digitale nalatenschap gebeurt. Deze week vliegt ze naar een internationaal congres in Washington om die laatste wil voor het eerst publiekelijk uit te spreken. Facebook en LinkedIn luisteren mee.

,,Als ik doodga, verschijnt op al mijn socialemedia-accounts een overlijdensbericht'', vertelt ze. ,,De tekst heb ik zelf geschreven.'' Dat was nog een heel gepuzzel, want een tweet telt slechts 140 tekens. ,,Alleen de sterfdatum neemt al tien tekens in beslag als je de liggende streepjes tussen dag, maand en jaar meetelt.''

Kort na mijn overlijden publiceert hij nog een laatste boodschap voor mijn volgers

Haar partner heeft ze benoemd tot socialemedia-executeur. Wat hij moet doen, staat in haar testament. ,,Kort na mijn overlijden publiceert hij nog een laatste boodschap voor mijn volgers.'' Hoe die boodschap luidt, onthult ze niet. Ook voor haar partner is die nog geheim. ,,Het is een spreuk die bij mij past. Waarvan mensen denken 'typisch Lucienne'.'' Of ze nou omkomt bij een terroristische aanslag of bezwijkt aan acuut hartfalen, de boodschap past altijd.

Confronterend
En dan, na drie maanden, gaan haar socialemedia-accounts op zwart. Lucienne van der Geld houdt niet alleen stoffelijk op te bestaan, maar ook onstoffelijk, zoals ze het noemt. ,,Het kan voor nabestaanden heel confronterend zijn om iemands gezicht steeds weer voorbij te zien komen op Facebook, terwijl diegene al lang dood is. Dat wil ik niet.'' Op haar eigen LinkedIn kan ze zo al drie mensen aanwijzen die er niet meer zijn. Ongemakkelijk.

Van der Geld is een van de weinige juristen die zich in Nederland bezighoudt met het thema 'digitale erfenis'. Ze publiceert erover en het is haar missie mensen ervan bewust te maken dat er een klein kapitaaltje kan weglekken als ze hun digitale bezit niet meetellen bij hun erfenis. Want de online nalatenschap bestaat uit meer dan (gratis) accounts. ,,Veel mensen hebben tegoeden bij PayPal of bitcoins. Ze beschikken over een Spotifyabonnement, belminuten of hebben muziek gedownload waarvoor is betaald.''

Inloggegevens
Dat is dus allemaal bezit. Maar van wie zijn die spullen als je er niet meer bent? Zou een nabestaande een lijstje met inloggegevens hebben, dan kraait er geen haan naar als die laatste jouw tegoeden overneemt of beëindigt. Meestal ontbreekt zo'n overzicht, want mensen staan er niet bij stil dat ze op een doodgewone werkdag onder een bus kunnen lopen.

Lucienne van der Geld wel. Ze is directeur van het samenwerkingsverband Netwerk Notarissen, gespecialiseerd in erfrecht en geeft les aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Op de nuchtere maag zijn er in colleges al heel wat doden gevallen'', zegt ze lachend. Met liefde pluist ze de algemene voorwaarden van internetaanbieders uit. ,,In die van iTunes staat bijvoorbeeld alleen dat de overeenkomst 'persoonlijk' is, maar je vindt er geen letter over overlijden. Van wie is de muziek op jouw telefoon als jij dood bent?''


Cloud

In Nederland is de wetgeving zo dat na overlijden een soort gedaantewisseling plaatsvindt. Er wordt gezocht naar een opvolger van de dode, die alle bezittingen en schulden erft. ,,Dus als ik jouw telefoon erf met daarop jouw muziek, bezit ik al jouw muziekbestanden'', redeneert Van der Geld. ,,Maar als jouw muziek niet op een apparaat als een telefoon staat, maar alleen ergens in de cloud, van wie is die dan?''

,,Je maakt het voor de nabestaanden makkelijker als je dingen vastlegt'', zegt de jurist. ,,In mijn notarispraktijk heb ik het vaak genoeg meegemaakt. Familieleden die heel zeker weten hoe de dode het zou hebben gewild. Vaak past die wens toevallig heel goed in hun straatje. Het Johan Cruijff-effect noem ik dat. Na zijn overlijden las je in alle kranten hoe hij het zou hebben gewild - een stadion met zijn naam erop, gewoon doorvoetballen... Zo ontstaan de beruchte familieruzies rond een nalatenschap.''

Digitale erfenis
De onduidelijkheid over de digitale erfenis noemt Van der Geld 'ook een probleem van de hele internetbranche'. Wetgeving en contracten zijn tegenstrijdig, gebrekkig of ontbreken. Tijdens het congres in Washington proberen juristen uit de hele wereld bij de sectie digital life after death tot oplossingen te komen.

Facebook is zich al wel bewust van het probleem. Gebruikers kunnen inmiddels iemand aanwijzen die hun pagina beheert na hun dood. Maar die beheerder kan een account dan weer niet verwijderen. Om iemand te doen verdwijnen van Facebook, moeten nabestaanden een verzoek indienen. Onduidelijk is wie telt als nabestaande. Ouders en vrienden kunnen heel andere ideeën hebben over de wenselijkheid van het digitaal voortbestaan van een online actief persoon.

Het totaal aan socialemedia-accounts kan bovendien nogal oplopen. Heb je als achterblijver eindelijk Facebook afgehandeld, wachten Twitter, Instagram, LinkedIn en Snapchat. En, niet te vergeten, datingsites als Tinder.


SecondLove

,,Ik vind dat zo'n zielige gedachte'', zegt Van der Geld, ,,krijg je eindelijk een like, ben je dood.'' Niemand die Tinder even inseint. Laat staan vreemdgangerssite SecondLove, waar mensen veelal in het geheim opereren. ,,Je blijft daar gewoon beschikbaar voor dates'', zegt de jurist.

Haar advies: ga er even voor zitten en zet op een rijtje wat je allemaal online uitvreet. Schrijf op wat je daarmee wilt als je er niet meer bent en noteer alle inloggegevens. Voor de stiekeme internetters onder ons: de socialemedia-executeur hoeft niet je partner te zijn. Je kan bij de notaris iedereen benoemen, dus ook een goede vriend(in).
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15042
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Delen op:

Delen op Facebook Facebook Delen op Twitter Twitter

Re: Online doodgaan is een hele kunst

Berichtdoor Yvonne » do 22 sep 2016, 13:39

:goodpost Jasmin :ok ,

Ik heb door mijn ziekte al veel geregeld, zo staat mijn hele uitvaart al op een usb stick.

Mijn adressenboek is ook bij gewerkt, vraag regelmatig aan mensen hun adres via facebook, mensen die ik in het echie ken.

Mijn kinderen vinden het heel goed dat ik het allemaal al gedaan heb.

Scheelt hun ook allemaal rompslomp.

En je mag mij ook hier uitschrijven als het zover is :grin: .De moeilijkste mensen zijn je grootste leraren

Afbeelding
Avatar gebruiker
Yvonne
moeder van TFC
moeder van TFC
 
Berichten: 16550
Geregistreerd: wo 21 sep 2011, 10:14
Woonplaats: Vlissingen


Keer terug naar Na dit Leven

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast