Bekijk je eigen topicsBekijk je eigen berichten

Zijn mannen te temmen?

Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor jasmin » za 06 aug 2016, 16:01

Zijn mannen te temmen?

Zoals alle vrouwen wilde Amy Sutherland haar man Scott veranderen met een al jaren gebruikte, maar falende methode: zeuren. Als Amerikaanse schrijfster volgde ze toevallig een jaar lang enkele dierentrainers van een school en thuis probeerde ze hun africhtmethodes uit op haar man. Met succes. “Misschien klinkt het oneerbiedig, maar een echtgenoot kan je als een exotische diersoort bestuderen”, beweert ze. “Je man trainen, heeft een positieve uitwerking op jezelf. Je wordt toleranter en eventuele ergernissen worden meteen gerelativeerd. Zeuren is een methode dat meestal wordt gebruikt en helpt echt niet: mijn man reed nog sneller, scheerde zich nog minder en liet zijn rommel nog meer slingeren. De methodes van de dierentrainers hielpen wel”. Beloon eerder in plaats van te straffen. Het principe wordt bij onze kinderen toegepast, maar werkt even goed bij mannen. Gooit hij een vuil hemd in de waszak, bedank hem dan. Gooit hij er twee in, kus hem dan. Blijven er spullen op de grond liggen, negeer ze dan meteen. Mannen genieten van positieve belangstelling en zullen spontaan meewerken. Verwacht niet dan een leeuw meteen springt op commando, kleine stapjes werken het best. Beloon hem voor een klein sprongetje, voor een nog hogere sprong nog meer. Al lijkt het moeilijk, complimentjes moeten uitgedeeld worden. Zelfs voor uiterst kleine tekenen van goed gedrag. Research en observatie zijn bij het trainen van dieren heel belangrijk. Vele trainers verdiepen zich volledig in hun diersoort. De omgeving van de dieren, de anatomie, hun sociale structuur, het gezag ze uitstralen, wat ze leuk vinden, goed kunnen en wat niet. Als een dolfijn iets fout doet, reageert de trainer niet. De idee erachter is dat elke respons, zowel positief als negatief, het foute gedrag zou bevestigen. Gedrag dat absoluut geen reactie oproept, verdwijnt vanzelf. In trainerstermen heet dat het Least Reinforcing Syndrome (LRS).
“Als mijn man door de keuken stormt en met veel heisa zoekt naar zijn sleutels, concentreer ik me op wat ik bezig ben”, vertelt Amy. “Ik reageer zelfs niet op zijn vragen”. De methode is aartsmoeilijk en vergt heel wat zelfdiscipline, maar het resultaat is er. Manlief zal vlug kalmeren en evt. verdere uitbarstingen blijven uit. Vertel niet aan je man dat je hem aan het trainen bent, anders werkt het niet. Zijn goedkeuring zal je niet vlug krijgen en zijn medewerking nog minder. Vertel het wel als je merkt dat er minder ruzies en een meer ontspannen sfeer heerst. De schrijfster schreef over haar ervaringen een column in The New York Times en kreeg heel wat reacties op haar artikel. Enkele mannen reageerden kwaad om met een dier vergeleken te worden. Anderen reageerden dat niet het gedrag van de man veranderde, maar eerder van de vrouwen.
http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/914 ... _vona.html
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15046
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Delen op:

Delen op Facebook Facebook Delen op Twitter Twitter

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor Sam » za 06 aug 2016, 17:42

Nouja, andersom zal het net zo goed werken. :geenidee:

Maar ik ben het wel met die laatste opmerking eens, ze zegt het zelf: "De methode is aartsmoeilijk en vergt heel wat zelfdiscipline,", ofterwijl, zijzelf reageerd anders op haar man waardoor hij ook anders reageerd.
Sometimes the world you create on the page seems more friendly and alive than the world you actually live in.
Avatar gebruiker
Sam
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 3386
Geregistreerd: ma 09 jul 2012, 11:05

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor WhiteWings » za 06 aug 2016, 21:09Ik moet zeggen dat ik ook veelal met mijn kids omging zoals ik mijn hondepups trainde hihih. :lachen2

Avatar gebruiker
WhiteWings
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 3256
Geregistreerd: zo 18 dec 2011, 13:54
Woonplaats: Aan de kust..de Zeeuwse kust

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor Yvonne » zo 07 aug 2016, 06:40

Ik vind het eerlijk gezegd een raar stuk.... een hond trainen? ja, want het is niet leuk als hij je spullen kapot bijt en zo.

Bij een mens denk ik gelijk aan een gevangenis :???: .
De moeilijkste mensen zijn je grootste leraren

Afbeelding
Avatar gebruiker
Yvonne
moeder van TFC
moeder van TFC
 
Berichten: 16570
Geregistreerd: wo 21 sep 2011, 10:14
Woonplaats: Vlissingen

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor jasmin » zo 07 aug 2016, 13:06

Ik heb wat afgetraind in huis: man, kinderen.... positief gedrag belonen, negatief gedrag negeren....

Omgekeerd is dit ook gebeurd, net zo goed... :lachen2 Zeker in de puberteit dan knallen de omgekeerde trainingen ook door het huis... en wordt mamma gedwongen zich aan nieuwe situaties aan te passen That's life...
PS: eigenlijk ben ik óók best goed in zeuren.... dat ook nog eens.... :knipoog2
Afbeelding
Avatar gebruiker
jasmin
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 15046
Geregistreerd: ma 24 okt 2011, 19:19

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor joke » zo 07 aug 2016, 19:16

hahaha mijn man was heel netjes en dochter ook. (nog netter). ik slordig, idd steeds neg commentaar hielp niet. ja een keer omdat ik vond dat hij gelijk had. v 1=2 weken kleren op een stoel en daardoor ruimde ik het met tegenzin op. tot......het weer hetzelfde was......hahaha bij onze scheiding ben ik een paar uur weg gegaan zodat hij rustig zijn spullen kon inladen en de dingen die we afgesproken hadden.
ik was bij een vriendin, hij belde dat hij een uur langer nodig had. prima en zei, je mag de keukenkastjes ook wel eens schoonmaken. toen ik thuis kwam keek ik gelijk en ja hij had gelijk.
ook alles boven ooghoogte zag ik niet. verwend vroeger omdat er altijd dienstmeisjes waren door het hotel.
mijn moeder mopperde wel en zij tegen ons als we het niet opruimden ging alles de afvalbak in. dat gebeuerde niet, dus heeft ook niet geholpen. sinds ik thusizorg heb en het altijd netjes is, ben ik het ook geworden. :lol4
ZIJN in het Eeuwige NU !
Avatar gebruiker
joke
ArchAngel
ArchAngel
 
Berichten: 2706
Geregistreerd: zo 25 sep 2011, 22:10

Re: Zijn mannen te temmen?

Berichtdoor Yvonne » ma 08 aug 2016, 07:53

Goedemorgen Joke,

Toen ik bij jou was vond ik het allemaal heel erg netjes hoor :hartjes .
De moeilijkste mensen zijn je grootste leraren

Afbeelding
Avatar gebruiker
Yvonne
moeder van TFC
moeder van TFC
 
Berichten: 16570
Geregistreerd: wo 21 sep 2011, 10:14
Woonplaats: Vlissingen


Keer terug naar Brabbelbord

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast