Aluna – de spiritualiteit van de Moeder bij de Kogi indianen

Posted in Groen Bewustzijn, Religie, Spiritualiteit on 4 april 2018 – 10:29
Post a comment

kogi man en dochter

De spiritualiteit en het dagelijks leven van de Kogi draait voortdurend om de balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke. Aluna, de bron van alles, die wij vaak Creator noemen (een al of niet bedoeld mannelijk woord) is bij de Kogi vrouwelijk. De Moeder is de Bron en de oorsprong van al wat is.

Aluna is de Moeder

Aluna bevat alles wat voorbij is en alles wat kan worden. Aluna is intelligentie; het is de geconcentreerde gedachte en herinnering die een brug vormt tussen de menselijke ‘geest’ en het universum, maar het is ook de verborgen wereld van krachten die de vruchtbaarheid van de wereld beheersen. Aluna maakt groei, geboorte en seksualiteit mogelijk; het is de spirituele energie die dingen laat gebeuren. Als dat niet het geval was, zou de wereld steriel zijn. Het zou nooit begonnen zijn.

Aluna was en is de Moeder. Het hele Kogi-leven keert keer op keer terug naar dit fundamentele principe van de werkelijkheid, de levenskracht die een intelligente gedachte is, die persoonlijkheid heeft en geboorte geeft aan persoonlijkheid, die de wereld vormt en laat bloeien. Door middel van geconcentreerd denken en meditatie, betreden de Kogi de wereld van Aluna en handelen daar.

In het begin was er alleen Aluna, de vruchtwaterzee, het kosmische principe: de Moeder. De Moeder concentreerde zich, het niets dat de oorspronkelijke zee van gedachte, geest en vruchtbaarheid was, dacht na en bedacht het idee van de wereld. Het begon met een baarmoeder, een wereldhuis, dat een kosmos was. Dit was het grote ei van het Universum.

In Aluna verwekte ze toen negen niveaus, negen werelden, in deze baarmoeder. Het waren haar dochters. Elke wereld heeft haar eigen karakter, haar eigen kleur, haar eigen bodem: haar kinderen hadden hun eigen persoonlijkheid. De mysteries van schepping en vruchtbaarheid moeten worden opgevat als een proces van Aluna delen, door een inspanning van concentratie, in afzonderlijke spirituele lichamen. Ze bedacht ook zonen, waaronder Serankua. De Dageraad begon met de definitie van deze krachtige wezens, waarvan het bestaan ​​de Moeder ook als een wezen definieert.

vertaald fragment uit het boek The Elder Brothers: A Lost South American People and their Wisdom, Alan Ereira, Random House, 1990

 

poporo kogi mande poporo

De Kogi indianen zijn onafscheidelijk van hun tas gevuld met cocabladeren en hun poporo. Dit is een kalebas gevuld met gebrande kalk van schelpen uit de oceaan. Het zijn alleen de mannen die een poporo bij zich dragen. De kalebas symboliseert de baarmoeder, het eeuwige vrouwelijke. De stok waarmee ze de kalk opdippen om in hun mond met gekauwde cocabladeren te stoppen, symboliseert de penis. De handeling (bevruchting) die ze de hele dag verrichten, geeft ze de staat van bewustzijn van continu evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Het onophoudelijk wrijven langs de poporo is meditatief om gedachten te concentreren en immer in contact te zijn met de Moeder (de baarmoeder).

coca bladeren

Het kauwen van cocabladeren is essentieel voor de mannelijke Kogi. Het stelt ze in staat om de soms langere periodes niet te eten of te slapen. Traditioneel was dat om de soms barre levensomstandigheden te kunnen verduren, maar het effect van cocabladeren kauwen wordt ook gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen, waar de mannen en de jongens soms vele dagen aaneen niet slapen en mediteren. De cocabladeren worden niet gezien als bewustzijnsveruimend middel, maar meer als middel om beter te concentreren. De sjamanen van de Kogistam wijzen het gebruik van bewustzijnsveruimende middelen af, omdat de Moeder puur en vol bewustzijn tegemoet getreden behoort te worden.

coca bladeren plukkenHet plukken van de cocabladeren is een taak voor de vrouwelijke energie. De bladeren worden bewaard in de katoenen draagtassen, die ook uitsluitend door vrouwen worden gefabriceerd. De tassen dragen de vrouwelijke energie en staan voor de baarmoeder, Aluna. Dus de Kogi-mannen dragen zowel de poporo als de schoudertas mee als symbool van het eeuwige vrouwelijke. Het is echter niet de gewoonte dat vrouwen op cocabladeren kauwen. De scheidingslijnen tussen mannelijke en vrouwelijke energie zijn strak georganiseerd in deze samenleving.

volwassen worden

De meisjes bij de Kogi worden volwassen bij hun (tweede) menstruatie. De jongens krijgen hun poporo uitgereikt als overgangsrite.

Mama Bernardo geeft het volgende advies aan jongens die voor het eerst een poporo uitgereikt krijgen:

‘Als je een vrouw hebt, moet je voor haar zorgen, je moet voor haar werken, kleding voor haar maken, je moet voor haar zorgen, je moet haar nooit slaan of haar slecht behandelen. Nu je deze poporo ontvangt, moet je aan deze dingen denken. Als je een vrouw wilt, moet je ook goed praten, je moet met haar ouders praten om hun toestemming te vragen, dan kun je met het meisje praten, haar vragen om je water te geven, goed met haar te praten. Ja, je moet veel voor haar zorgen. Je moet haar meenemen om te baden, brandhout voor haar te verzamelen en voedsel voor haar te halen. Je moet goed op een vrouw passen. … En nu dat je een vrouw gaat krijgen, moet je je eigen huis apart bouwen, je kunt niet doorgaan met de andere jongens te leven. Je zult gescheiden leven met je vrouw, voor haar werken, eten voor haar brengen, zodat ze kan koken, je moet voor je vrouw zorgen, je moet echt voor haar zorgen, je moet haar eten brengen, haar meenemen vlees, koop haar kippen en varkens zodat ze goed eet. Geef haar dieren, en als je weg gaat om brandhout te verzamelen kom snel terug. Loop niet rond voor andere vrouwen, vrouwen van andere mensen. Je hebt je eigen vrouw en je moet voor haar zorgen. Wanneer je je poporo hebt ontvangen, moet je verantwoordelijk handelen, moet je niet blijven spelen met andere kinderen, moet je verantwoordelijk zijn. Tegenover de Mamas, ceremoniemeesters en de leiders moet je respectvol handelen. ‘(Ereira 1990: 90-91).

 

  Jasmin

 

Dit is deel twee van een reeks artikelen over de Kogi indianen in Colombia. Lees ook:

Deel 1: De hoeders van de Wereld waarschuwen voor klimaatsverandering

Deel 3: De Kogi-sjamanen verbreken de stilte

Deel 4: De Kogi stappen het computertijdperk binnen

 


This entry was written by Jasmin, filed under Groen Bewustzijn, Religie, Spiritualiteit and tagged , , , , , , .
Bookmark the permalink or follow any comments here with the RSS feed for this post.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Protected by WP Anti Spam